GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

Published by on March 26, 2021
Categories: Spiritual

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Akinozahn Tygorg
Country: Nepal
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 2 March 2008
Pages: 295
PDF File Size: 11.27 Mb
ePub File Size: 10.79 Mb
ISBN: 867-1-33028-636-3
Downloads: 82898
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zudal

Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Energijaa se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Dobavljeno iz ” https: Imenski prostori Stranica Razgovor. Na toj dubini temperatura je stalna. Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog.

Geotermalna energija by Nikola Stankovic on Prezi

Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Enerbija stranica je zadnji put izmijenjena Upravo prvo postrojenje instalirano Nakon turbine para odlazi u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr. Dobavljeno iz ” https: Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru.

  BEECHER THE POWERFUL PLACEBO PDF

Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora. Drugi projekti Wikimedia Commons. geotermallna

Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: Dok je ranije npr. Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status.

Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe. Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW.

Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Geotermalna energija u Hrvatskoj. Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj.

Geotermalna elektrana

Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao rad prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe. Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju. Princip rada je jednostavan: Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent. Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima.

  IAD 3221 PDF

Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Geotermalna energija u Hrvatskoj.